Assaracus kennel történet

Köszönöm, hogy ellátogatott az Assaracus németjuhász kutya kennel honlapjára!

Ez a rövid tájékoztató az elmúlt 30 év tenyésztői munkáját mutatja be a teljesség igénye nélkül.

Kennelem alapító kutyáját, Saskoi Delilát 1971. szeptemberében vásároltam az ország egyik akkori legnevesebb tenyésztőjétől, Feicht Ferenctől. Delila az akkor legendás hírű tenyészpár, Anka v. Bestensee és Kerepesi Cézár párosításából született. Ettől a szukától és Átokkerti Betyártól született tenyészetemben az első két alom. Az akkori társadalmi és pénzügyi helyzetünk nagyban meghatározta, hogy egy tenyésztőnek milyen párosításokra volt egyáltalán lehetősége.

Az ezt követő rövid időszak után sikerült a Naabtalperlé kennelből vásárolni két szukát, amelyek már jobban közelítettek az anyaországi típushoz, mint az előzőekben említett kutyák. Velük igazán eredményes tenyésztői munkát nem tudtam elérni megfelelő fedező kan hiánya miatt. Később, 1985. után a jugoszláv v.d. Platinium kennelből sikerült importálni néhány kölyköt, melyek részben hazai tenyészanyagból, részben németországi párosításból születtek. Így Eiko v. Kirschental és Tino v. Arminius utódai voltak. Közülük is kiemelném Rina v.d. Platinium szukámat, amely jelenlegi vonalaim alapítójának mondható. Gyakorlatilag minden kutyámban csörgedezik a vére, kimagaslóan jó anatómiát és biztos vézent hozott. Rina és Gino Messebau párosításából született minden idők egyik legeredményesebb szukája, Évi of Assaracus. Ugyanebben az alomban született Evita, tőle származik a 2000. évi világ győztes, Tano.

Majd Rina Jeck Noricummal történt párosításából született a kimagasló „J” betűs alom, Jeck, Jola és Jorga. Az utóbbi szuka főtenyészszemlén kiválasztott kitűnő, kiállítás legszebb kutyája; mind a vézen, mind az anatómiai felépítés szempontjából kimagasló eredményt nyújtott. Sajnos nehéz volt nála eltalálni a párosítás optimális időpontját. Jorga Ulk v. Arlettel történő párosításából is főtenyészszemle és világ győztes kutyák születtek: Blick of Assaracus Lugbauer úrnál lett kiválasztott kitűnő I., Brilla of Assaracus pedig Ervin Wieser úrnál világ győztes. Alomtestvéreik, Brando, Bonnie és Bridgit számtalan győztességet tudhatnak magukénak.

A már említett Evi Ulkkal történő párosításából született Quelle, melynek Kimbo Mönchberggel történt párosításának köszönhetem Eddyt, ezzel közel egy időben született FREIA, ULME, ZAMP v. Schloss Ruding párosításából, Kimagaslóan stabil idegrendszert hozva a kennelbe. Ghandi Arlett és Quelle produktumaként született Tilla, amely kiállításokon eddig is bizonyította, hogy a jövő évek nagy reménysége, Junior Europasiegerin 2003.évében kimagasló készséget mutattak, 2006-ban kennelem igen jól sikerült vizsgázott kutyái: Geri és Gerti ezek a kutyák Freia és Quantum v. ARMINIUS párosításából születtek.

Ezeket követte Geri és Tilla párosításából született két alom is, Rokkó és egy következő alomban született Tina jelenleg is tenyésztésben vannak. Rokkó nagyon határozott és nagy affinitást mutatott már egész kis korában is a munka iránt, Tamás eredményesen képezte ki és vizsgáztatta le, napjainkban is munkakutyázik vele. E párosításokat követte Ulk of Assaracus és Tilla párosításából született “L” betüs alom,valamint Geri és Ulme fedezéséből született “P” betűs alom, ám ezeket vézen hibák miatt nem vettem tenyésztésbe. 2007-ben sikerült Gertit fedeztetni Dux de Cuatró Flores német élvonalbeli kutyával, minek eredménye lett Shagal, Shara és Shiwa ezek a kutyák képezik jelenleg kennelem gerincét. Shiwával sajnos eddig nem sikerült, de Shara két jó almot hozott 2010-ben előszöt Quantas v Fichtenschaggal, majd következőleg Mentos v.Osterberger Land VA7. kannal lett fedeztetve, még fiatalok, reményeim szerint tenyésztésbe fognak kerülni.

Dr. Földházi József

Kölykök várhatóak novemberi,decemberi fedeztetésekből 2021 tavasszal!

2020.09.15.

Unam 3 hónapos / Mars dell Seprio+Riana of Assaracus Tul: Iker Valentin

2020.06.21.